Oma blogiluettelo

torstai 4. toukokuuta 2017

AATON MUKANA MAAILMALLA, OSA 63 QATAR (A7)

Ratsupoliisi partioimassa Dohan keskustassa

Suuria urheilutapahtumia

Lähi-Idässä, Persianlahteen työntyvässä niemessä, sijaitseva 11.437 km2 kokoinen öljyllä rikastunut Qatar on rynninyt maailman kartalle järjestämällä urheilun arvokisoja, kuten esim. maantiepyöräilyn MM-kisat vuonna 2016. Lähivuosina on odotettavissa lisää vastaavia tapahtumia, sillä jo vuonna 2019 pidetään yleisurheilun MM- kisat sekä vuonna 2022 pelataan jalkapallon MM- kisat. Loppuottelu tultaneen pelaamaan Lusailin monitoimistadionilla, jonne mahtuu 80.000 katsojaa. Stadium sijaitsee 23 km päässä pääkaupunki Dohan keskustasta pohjoiseen.

Runsaasti siirtotyöläisiä

Qatarin asukasmäärä on noin pari miljoonaa, mutta kantaväestöä on vain alle 300.000, joten siirtotyöläisten määrä on huomattava. He tulevat etupäässä Intiasta, Nepalista, Pakistanista, Sri Lankasta ja Filippiineiltä. Qatarissa puhutaan 120 eri kieltä. (Vaasassa yli 100 kieltä) Edellä mainittujen urheilutapahtumien johdosta joudutaan rakentamaan runsaasti uusia suorituspaikkoja, ja niinpä rakennustöissä on sattunut luvattoman paljon onnettomuuksia. On puhuttu jopa 1400 siirtotyöläisen saaneen surmansa. (Lähde:rakennusalan kans.väl.järj. BWI) Heidän asema on ollut monessa mielessä huono, mutta oppaamme mukaan on työolosuhteissa saatu parannuksia aikaan.


Larissa ja Elias

toimivat kiertoajelumme oppaana ja autonkujettajana. Larissa niminen nuorehko naishenkilö oli lukenut läksynsä tunnollisesti, sillä informaatiota saimme runsain mitoin. Kuljettajana toimi Elias Keniasta. Hän yllättyi, kun kerron hänelle käyneeni hänen kotimaassaan jo vuosikymmeniä sitten. Olin saanut kutsukirjeen saapua maan itsenäisyyspäivänä pidettävään juhlaan. Juhlaan saapui myös maan presidentti Jomo Kenyatta MB 600 avoautollaan, ja hän tervehti juhlavieraita hevosen jouhista tehdyllä huiskulla.

Kataran kulttuurikylä

Yksi "must see" nähtävyys Dohassa on Kataran kulttuurikylä, joka valmistui vuonna 2008. Tämä 3275 m2 suuruinen alue tarjoaa  mm. valkoisesta marmorista rakennetun ainutlaatuisen amfiteatterin. Siellä pidetään suuria maailmanluokan tapahtumia, istumapaikkoja on 5.000 katsojalle.  https://en.wikipedia.org/wiki/Katara_(cultural_village) 

Huikea Pearl Qatar

Dohan kupeessa sijaitsee osterin muotoinen Pearl Qatar, joka on huippuhieno 400 hehtaarin kokoinen keinotekoinen kaupunginosa. Valmistuttuaan vuonna 2018 Doha saa uutta rantaviivaa yli 32 km, ja uusia asuntoja noin 19.000, joissa tulee asumaan 45.000 asukasta. (lähde:MSC varustamo) Saarella sijaitsevat loistoluokan ravintolat, maailman tunnetuimpien vaatenerkkien ja autojen merkkimyymälät.


http://www.seascanner.com/port-h502-k103842-doha (vieritä karttaa ylöspäin, nähdäksesi Pearl Qatar)

Perinteinen Souq Waqif

Turistien suosikkikohde suuri basaarialue kapeine kujineen eroaa tavanomaisten tuotteiden, kullan, mausteiden, lemmikkieläinten jne. lisäksi siellä olevasta haukkoja myyvästä liikkeestä. Hinnat vaihtelevat 10.000-60.000 dinaariin eli 2.500- 15.000 euroon. Alueella on myös Falcon hospital sairastuneille haukoille.


Ratsupoliisit työssään

Tutustuessamme Dohan basaariin, tuli yllättäen eteemme kahden miehen muodostama ratsupoliisipartio. Ratsuina heillä oli täysveriset valkoiset Arabian hevoset. Poliisimiehet olivat pukeutuneet perinteiseen valkoiseen asuun ja mustaan vyöhön. Hevosten päällä oli kirjava loimi, joissa värit puainen,musta,keltainen ja valkoinen. Hevosten perässä kulki kaupungin puhtaanapidon työntekijä, joka varmisti, ettei hevosten mahdolliset jätökset jääneet kadulle.


Suorat lennot

Veikkaan, että suomalaisten osuus Dohan katukuvassa tulee voimakkaasti lisääntymään, sillä suora lento Helsingistä Dohaan kestää noin 6.5 tuntia, yhtiö on Qatar Airways. Toinen mahdollisuus  Dohassa käyntiin on täysin ilmainen, sillä ostaessasi lennon esim. Kauko-Itään Dohan kautta, on tällöin mahdollisuus osallistua yhtiön järjestämään kiertoajeluun maksutta, ja vieläpä he hoitavat viisuminkin puolestasi.

Aatto kiittää

Toukokuun 7. päivä tulee täyteen viisi vuotta siitä, kun Pertin päiväkirjassa julkaistiin 1. osa Aaton mukana maailmalla. Tämän johdosta haluan kiittää Perttiä, OH5TQ, hänen suuresta panoksestaan juttujen esille tuomisessa. Samoin kiitoksen paikka on Tallinan suuntaan, jossa Lauri puolestaan hoitaa juttuni IPAn sivuille. Toivon yhteistyön edelleen jatkuvan hami/ipa-hengessä.

https://perttioh5tq.blogspot.fi/2012/05/matkustelua-ilman-radioita-aatto-oh6pn.html







Dohan pilvenpiirtäjät esittelyssä


Simpukka on avannut kuorensa, kuka saa helmen?


Dohan kulttuurikeskus http://www.binzaid.gov.qa/


Taiteellisia luomuksia


Haukkojen hinnat olivat 2.500 - 15.000 euroa, oletko valmis maksamaan?



Islamic Arts museorakennus nousee vedestä

Teksti ja kuvat: Aatto oh6pn@sral.fi, IPA-Botnia

73, Pertti OH5TQ
oh5tq@sral.fi

Ei kommentteja: