Oma blogiluettelo

sunnuntai 31. lokakuuta 2010

News from Marion Island


 

Need QSL cards? I support KB3IFH Randy: www.kb3ifh.homestead.com

ZS8M will be partially QRT until end of Nov 2010; our team is moving to the new base.
I hope to operate for short periods during this time. 73 de Pierre

*CLICK HERE FOR ZS8M WEB PAGE AND ONLINE LOG
 * Please QSL to this address only:
   ZS8M, P.O BOX 151, Worcester, 6850, South Africa.
Please honour me with your QSL card.
NOTE:   There is roughly a 3 months backlog in processing the cards.  Your patience will be appreciated.
All QSL related enquiries to be addressed to my QSL Manager ZS1X Dirk: zs1x@iburst.co.za
Approx operating times: Reduced operating times during to construction and installation work until end of November.
Week days:
   03:00 to 05:00z on 40m,
   14:00z; 40 to 10m, subject to QRM and propagation
Weekends:
   03:00z till late depending on propagation
Operating etiquette:
  Be considerate to other operators,
  The more QRM you create, the less chance I get to secure a QSO, the more you will irritate other operators,
  Do NOT call repeatedly when you can not hear the other station; you are causing QRM,
  If you have worked me on a certain HF band, please give someone else the chance to work me,
  Respect yourself and other operators,
  Read before you decide to operate, read the following: www.dx-code.org
  Thank you for your co-operation


 I will be naming those who are found to be anti-DX friendly they will be removed from the log and published.
Log Book Scams:
1.  Israel: 4Z5AX, 4Z5IX, 4Z5KO, 4Z5PT and 4Z5LU; same operator
2.  Croatia: 9A2N, 9A2TE, 9A2C and 9A2YY; same operator
3.  Ukraine: US5CB / UR4CWQ / UT1CZ; same operator
QRMers and bad operating etiquette:
1.  Belgiun operator removed after consultation and he apologised.
2.  I5REA

Proud of your station? Email me a picture of you at your station and of your antenna system.  Reduce the picture size to about 200kb.
QSL info:
Requesting your QSL card (New QSL Policy):
1.  Donations are welcome and will be appreciated but it is not compulsory.  This can be done via www.paypal.com and sent to zs1hf@telkomsa.net  Please remember to insert all your details so we can track your donation and send your QSL card. 
I have two radio projects: supporting three blind radio amateurs in my home town with equipment and technical support and secondly, assisting my local emcomm group to expand their repeater network and with equipment.
2.  SAE, IRC's or acceptable means to enable us to reply with your QSL card direct or in other cases via the Buro.   QSLing direct to the above mentioned address will ensure you receive your card faster.
3. Please make your IRC's have not expired, or are about to expire within the next 12 months. This just adds delays in processing your card.
*Unfortunately I do not eQSL
I take up the position of radio / electronics technician for a year and will return to South Africa in May 2011. My first priority is to maintain the current communication systems, and move the entire radio room and workshop to the new base
Operating frequencies: currently only 80 to 10m, all subject to propagation and QRM.  Operating will mostly be done mostly after official working hours and weekends.
Operating conditions:
My Dxpedition equipment includes an IC-7000, IC-7200 and dipoles (SteppIR vertical end of November).
             

My new SteppIR BigIR Vertical has arrived but only be installed once the construction team departs end of November 2010.  This team is busy completing the new base and the vertical will only be installed end of November 2011. 
Modes: SSB at this stage. Digital modes much later, if and when I get the time.
NO CW, so please don't request this mode. 
Note: If you require Marion Island, please feel free to contact me on zs1hf@telkomsa.net and I will try to assist you. If you do not get an answer immediately, it means I am out of the office and busy elsewhere on the island.  I will return all emails when I return. 
If you would like to receive the monthly ZS8M News Letter, pictures and stories, please email me. 
Thank you for your interest in ZS8M. See ZS1HF and ZS71SIG for more info.
73, Pierre ZS1HF / ZS8M

Ja erillinen pdf tiedote täältä:


Pertin päiväkirja


PJ asemilla CQ WW SSB kisassa, uppia ja numeroittain ottoa


PJ2T Curacao on kummajainen tavallisesti niin selvässä kisa workkimisessa, itse oli 21174 ja otti neljä upista ja numeroittain. Suomalaisia asemia oli väärällä taajuudella ja väärällä numerolla kutsumassa.  Heitä ohjattiin monella kielellä oikealle taajuudelle kutsumaan, pois ainakin kuuntelu taajuudelta huutamasta.

Kyllä se oli kovapaikka isoille kontesti asemille, jotka vihjeen jälkeen tulivat vain hakemaan nopeasti kertoimen, piti vain asettua jonoon tai ainakin muistipaikalle, vaikka vihjeessä oli maininta upista ja numeroista. Monessa vihjeessä sitä taas ei ollut, joten siihen vaan kylmästi antamaan suoraan raporttia, koska PJ2T tulee niin hyvin.
  
 5 -piirin perinteinen kerhojen kokous pidetään Elimäellä lauantaina 4.12.2010 klo12,00 Alppiruusussa, joka on 6-tien varrella Mustilan kohdalla. Ohjelmassa käsitellään perinteiset asiat yhteistyön osalta.

Myös Kotimaisen kyselyn vastaukset Kotimaisen kilpailujen työskentely ja kehittäminen – tulokset. Etenkin kysymysten 22. 23. vastaukset
Kokouskutsut lähtee tulevalla viikolla ja minä laitan kilpakyselyn tulokset linkin erikseen kerhoille.

Pertin päiväkirja

lauantai 30. lokakuuta 2010

Yritä päästä nopeasti vasta-aseman rytmiin

                                              Kuvan lähetti: Pierre ZS8M Marionilta

KZ8O oli perjantaina illansuussa 20 m ssb:llä häiritsemässä 14272 PJ2/DF7ZS työskentelyä ja aivan tahallaan. Pienellä googlettamisella löytyy tämä ja se selittää kyseisen operaattorin ongelmia ja ehkä taustaa  käytökselle.

K1MAN on taas taajuudelle 14275 http://www.k1man.com/

CY0/VE1AWW on Sablella ja on tavattu 40 m ssb:llä paikallisen työajan jälkeen, viikonloppuisin myös eri aikoina ja muilla bandeilla. Hän on saanut luvan lähiaikoina, työskentelee vain ssb. Ja on  saarella vain vuoden 2010 loppuun.

Alkava nuhakuume herätti juuri ennen CQ WWSSB kisan alkua, hyvin hiljaiselta vaikutti kisan bandit  20, 15 ja 10 m bandit siihen aikaan, antenni oli PJ suuntaan.

Ainoa merkittävä havainto oli  80 m cw:llä 5X0SP ja 40 m ssb:llä kisa-asemia jotka pitivät sopivaa taajuutta varattuna, huutelemalla cq ja pitämällä lyhyitä yhteyksiä.

PJ2T oli tarjolla 7043 heti kisan alusta, nyt PJ2 pihtaaminen loppui. Ei signaali mitenkään voimakas ollut.  Myöhemmin aamulla taajuudelta ottamisen aikoihin, pitkään kutsuvien EU asemin jalkoihin se selvästi jäi. Onneksi kisojen luonteeseen kuuluu hyvin lyhyt yhteys ja kutsujen antokin on lyhyt. Se ei missään tapauksessa noudata sitä perinteistä intin kaavaa kolme kertaa vasta- aseman kutsu ja sama omaa.

Lyhyt tapa  arvioida omaa kutsumistyyliä voi olla seuraava. Jos vasta-asema kuittaa jo pidettyä yhteyttä, tai on jopa piti yhteyden kutsumisesi aikana, kun siirryt kuuntelulle. On kutsumisesi ehdottamasti liian pitkä . Et ole vasta-aseman kanssa edes synkassa, tai pitääkö sanoa, kättely on pahasti pielessä ja bitit ei kulje. Omalla kutsumisen ajoituksella on erittäin suuri merkitys yhteyden syntyyn – jopa ratkaiseva.

Perusedellytys on ajoituksen toimiminen, heikommallakin signaalilla pääsee läpi jos kutsuminen on oikea aikainen. Yritä edes pysyä vasta-aseman kanssa synkassa, lähetä silloin kun siellä kuunnellaan. Aivan turhaan on kutsua jos ei edes kuule vasta – asemaa, etenkin jos työskentely tapahtuu samalla taajuudella. Häiritset tehokkaasti muita, jotka kuulevat.

Kokemuksesta tiedän ettei synkroniin pääseminen kutsuttavan aseman kanssa ole helppoa, mutta lyhyttä kutsumista suosittelen se ainakin nopeuttaa sitä.  

Seppo OH1VR joka kävi PJ2 worrkimassa kehui negatiivisesti EU tapaa workkia, uskon että tästä löytyy siihen syy ja siitä valtavasta kutsujien joukosta, josta osa kutsuu silloin kun pitäisi kuunnella tai yksikään annettu kirjan tai numero ei satu omaan kutsuun, jos kutsua ei ole saatu kokonaisena. Toive ajattelua on se ettei kukaan muu ei kutsu kun ABC asemalle annetaan raporttia. XYZ kuitenkin antaa omaa kutsuaan, toivotattavasti ei työskentely taajuudella.

Pilkut ovat tippuneet puoleen edellispäivän arvoista, mutta A-indeksi ei ole vielä noussut

Pertin päiväkirja



perjantai 29. lokakuuta 2010

Postimerkki rahat ja kilpailumenestys


Viikonlopun CQ WW SSB kisaan on ilmestynyt uusi luokka. Single Operator QRP Assisted. CQ WW markkinointia on selvästi terävöitynyt, sääntöjä on hyvin monilla kielillä tarjolla. Samoin läpinäkyvyyttä on tavoiteltu tuloksien julkaisussa. Ja kadonneitten tulosten (kutsujen) perusteita on yritetty perustella.

Jopa ulkopuolisia tarkkailijoita on jossain asemalla ollut kisan aikana, joiden kustannukset on saattanut maksaa kilpailevan ryhmän taustasponsorit. Kovaa on peli tälläkin tasolla, siinä ei taaloja / euroja ole säästetty. SRAL oikeuskulut ovat postimerkkirahoja kun tämän tason kilpailuasemia pidetään kilpailukykyisenä.

Viikonlopun  kisan osallistuja listaa.
CQ World Wide DX SSB Announced Operations: 2010

Omat kotisivut on taas päivitetty ja linkkiä tuoreutettu,  OH-maraton listalla tuli 2500 täyteen.

Torstaina illan suussa 8R1RPN, avaimessa Olli OH0XX oli hyvällä signaalilla 12 m cw:llä, hyvin OH kutsut meni läpi. Minäkin sain uuden bandi moden.

Järvenpäässä oli tämä viikko kouluilla syyslomaa, ja täällä on ollut vilskettä ja bandien kuuntelu ja jopa dx-clusterin seuranta jäänyt vähiin. Korkeintaan sh/wcy on ehtinyt järjellisenä aikana ehtinyt katsoa, PJ suunnan 10 m kelistä puhumattakaan.

Pertin päiväkirja



tiistai 26. lokakuuta 2010

CQ WW SSB osa viikonloppuna

                                              kuvan lähetti Marionilta : Pierre ZS8M

PJ huuma ja saarien aktiviteetti selvästi laskenut. Uusia asemia ilmestynyt, PJ2SM ja PJ2CF antavat ristiin toisistaan vihjeitä, mutta sellaisen aikaan ja taajuuksilla, ettei dx-etenemisestä HF-taajuuksilla ole tietoakaan. Sama kuin täällä annettaisi 3699 taajuudelle keskellä kirkasta päivää Ravansaaresta dx-vihjeitä. Kerran kuulin tuon PJ2SM yhteyden hieromista, taitaa olla parempi ettei asema tule dx-asemia kiusaamaan pileuppi osaamisellaan, ja keskittyy paikallisyhteyksien hoitoon.

Odotellaan vain rauhassa PJ2T aktivoitumista, ainakin CQ WW SSB osassa asema on ennakkotietojen mukaan äänessä ja sitä ennen asemalta pitäisi olla  PJ2 / omakutsu käytössä. Myös PJ2DX useita muita PJ2/ omakutsu asemia on saarilta äänessä, useita saksalaisia operaattoreita.  Ainakin ajankohta sattuu heilläkin CQ WW SSB kanssa päällekkäin. Omasta listasta eniten on juuri puutteita tuolta PJ2, siitä tämä meuhkaaminen näistä PJ2.

CQ WW kisan säännöt


Täältä löytyy  listaus äänessä olevista ja olleista uusista PJ – asemista ja heidän perustiedoistaan qsl osoitteineen

OPDX Bulletin 982 October 25, 2010

Tontille on tilauksesta ilmestynyt noin 160 m3 täytemaata jotka pitää saada oikeaan paikkaa, osa vielä kasoissa. Konevoimalla se siihen on ilmestynyt joten sillä se saa lisäkyytiä, oikeaan paikkaan. Viimeiset kuormat oli läheiseltä yksityistieltä jossa tehdään ojien aukaisua ja muutakin kunnostusta.

Saadaan vihdoin pihan tasot ja leveys hyödynnettyä rinteisellä tontilla. Talven siinä  painautuu, katsotaan keväällä miten jatketaan. Paineet nurmikon tekemiseen  kasvavat, oli liian hyvää nuo viimeiset ojan kaivuusta tulleet kuormat, paljon humusta  ja sopivasti hiekkaa.


Linkki

Unohda pelleily: Yritysnimi on käyntikortti | Kauppalehti.fi


Pertin päiväkirja



lauantai 23. lokakuuta 2010

Pientä hengähdys taukoa PJ suunnassa ja tietysti täällä



Useana aamuna on E51NOU South Cookilta ollut 24892, ja 28010 ei mitään havaintoa pitkää tietä tai lyhyttä tietä. Tuolta etelästä ja UA3 sitä kehuvat ajavan. Kutsujat pihisten kuuluvat, ei itse asema. Samoin FO8RZ on 28006 kiusannut eteläistä ja keskistä  EUta, tänne ei ole signaalia kuulunut. Tosin tämä FO ei niin ole enää kiinnostanut, tuo E51NOU kyllä on vielä puutteessa sillä bandilla, joten kuuntelu on keskittynyt siihen suuntaan ja 12 m taajuudelle.

21010.5 NH7O tuli perjantaina aamulla pitkäätietä paremmin, kuin lyhyttä. Siellä näyttää olevan muutakin kuin 100 w ja keppi. Ei signaali mitenkään ylivertainen ollut, hyvin kuitenkin luettavissa.

 NH7O Maui, Hawaii

Keli-indeksit taas vähän laskeneet, pilkkuja selvästi vähemmän, kuin muutama päivä sitten, silloin kun niitä PJ asemia on täälläkin kuultu.

On tämä pilkkujem herääminen toiminut hyvänä herätyskellona monelle asemalla täällä pohjolassa ainakin kuunnella, tai seurata dx-clusterilta tulevia vihjeitä kyseisillä bandeilla. 12 m bandi on suorastaan herännyt eloon, kyllä 10 m on keliä päivittäin ainakin etelään ollut, kuuntelemalla 28200 majakka ketjua se selviää. Vastaavat majakat löytyy myös 24930 niitä kannatta seurata jos  bandilla ei muuta itselle tärkeää tapahdu.
  
Tervalepissä ja tuomissa vielä lehdet vihreitä ja osa vielä puussa. Vaikka muutama pakkasyö ollut. Koivuista osa, haavat ja vaahterat jo pudottaneet ne keltaisina maahan.
Lähdevesi kaivossa, ei pinnan korkeudessa merkittäviä muutoksia, ei kuitenkaan ihan kuiva vaikka vähissä. Järvenpinnan nousu edelleen odottaa syksyn sateita,  ei ole vuodenajalle tyypillinen  pinnan nousu alkanut, pohjavedet on täällä  keskimääräistä alempana. 
Otollinen ajankohta vesiosuuskunnan perustamiselle, joka täällä oli viimeviikolla  perustettu, saapi nähdä mitä tarjoavat, jos tarjoavat yleensä,  koska ja millä hinnalla.

Pohjaveden pinnankorkeus - ymparisto.fi

Linkit

Kommentti: Olet filtterien armoilla -   Markkinointi&Mainonta

Kristillis-siveellinen kirjoitus — Jari Tervo

”Toivottavasti tämä on nyt kyllin selvästi sanottu: pidän uskontoon pohjautuvaa poliittista toimintaa politiikan alhaisimpana muotona. Niin Suomessa kuin Iranissa.”


Pertin päiväkirja



perjantai 22. lokakuuta 2010

PJ2 pihtaa itseään CQ WW SSB osaan

Pertti OH5VX raportoi kuulleensa  ajoittain 10 m cw:llä eilen torstaina illansuussa PJ6A ja OH siellä oli kutsumassa. Minä en ollut silloin edes radioiden äärellä, kelipiikki jo silloin mennyt ohi. Mutta tätä olen odottanut, kysymys on vaan päivästä, jolloin se nousee tänne luettavaksi. SP asemia on ollut jo minunkin havaintoni mukaan kutsujien joukossa.

PJ2SM oli jonkin aikaa  14222.0 ja otti 14235, oli varsinainen sähläri,  pileuppi työskentelyssä, edes Q-lyhenteitä ei osannut oikeassa paikassa käyttää ja aiheutti selvää sekaannusta, kun käytti QRZ lyhennettä paikassa johon se ei sopinut.

Aamulla oli  PJ4D 10114, ja ehkä uutena tällä bandilla, koska OH – asematkin siellä läpimenevien jonossa. Keli nousi siellä hyvin klo 05.00 utc asema tuli dipoliin S9 .

Yhtään yhteyttä ei 160 tai 10 m näihin uusiin ei ole ollut, muilla bandeilla joko kaikki tai vain muutama. Kaikki vain 40 ja 20 cw:llä, muilta aina joku puuttuu. Modena on ollut vain ssb tai cw.
Jos oikein lasken on näillä kriteereillä noin 30 uutta kirjoissa.

CY0 Sable on tulossa ääneen, jos kaikki sujuu kuin on suunniteltu,  paikalliset sääolosuhteet ratkaisevat onko mahdollista lentää vai ei. Ja nyt näyttää ettei lento onnistunut. Äänessä ovat CY0/N0TG, CY0/AI5P ja CY0/VE1RGB aloittavat torstaina 21.00 utc  ja ovat 29 .10.2010 saakka.
Täällä viimeiset tiedot
http://www.cy0dxpedition.com/

DX-clusterin vakio asiakas  ja tarkka PJ kelien seuraajaa, laadukkaalla asemalla.


Pertin päiväkirja



torstai 21. lokakuuta 2010

Minä tässä ja nyt


Kyllä näillä kuunteluilla joita olen PJ asemien kyttäilyyn käyttänyt aikaa ja odottaessa tiettyä asemaa tietylle taajuudelle. Olen huomannut ettei monikaan asema joka aloittaa cq  kutsumisen, kysy taajuudelta on se onko vapaa. En tarkoita että sitä pitäisi pitää vapaana, sen takia että siihen voi tulla joku harvinainen dx – asema. Vaan periaatteessa, olisi hyvin kohteliasta kysyä onko taajuus vapaa.

Hyvä esimerkki oli torstaina aamulla 3510 oli OX/DL2VFR, täällä siihen aikaan aamusta vielä hintelällä signaalilla, oli pitänyt jo reilun tunnin pileuppia EU kanssa. Niin taajuudelle tulee DL asema pumpulla hitaasti tahkoamaan cq, kysymättä onko taajuus vapaa. Voin olettaa ettei kyseinen asema kuullut tätä maamiestään joka oli OX.

Avain turha välikohtaus, joka olisi voitu välttää kysymyksellä QRL? Ei taajuus välttämättä ole vapaa jos siinä ei itse kuule liikennettä. Pahimmassa tapauksessa taajuutta ei edes kuunnella, ennen cq antamista. 3510 on hyvä tasataajuus ja tässä minä kutsun.

En ymmärrä DX-clusterista tulleen vihjeen jälkeen taajuudella tulevia linukan virittäjiltä. Selvää välinpitämättömyyttä muita taajuutta kuuntelevia ja yhteyttä yrittäviä kohtaan, joka on virittäjällä kyllä tiedossa, mutta mitäs siitä – minä tässä nyt viritän.

Tässä hyvä dx-vihjesivu, klikkaamalla saat suoraan kyseisen aseman viimeiset vihjeet jos niitä on olemassa.
Announced DX Operations


Pertin päiväkirja

Pilkkuja vain ennustetaan lisää



Keskiviikkona 12 m keleistä innostuneena käänsin antennia aamulla koiliseen, ja sieltä se JA1IGY taajuudella 24930 NCDXF ketjuun kuuluva majakka tuli hyvin. Myös XX9TLX ilmestyi 24912  pitämään EU pileuppia, minullekin uusi bandi pinna.

12m PJ kelit edelleen illansuussa taas hyvät, PJ4/W9NJY oli tarjolla cw:llä jonkun aikaan ssb:llä PJ4W vahvalla signaalilla, huudatti jaksolta. Erikoisuutena ”only scandinavia” ja uppia 5-10 mutta taajuudelta otti, tai vähän aikaa ja sitten siirtyi oikealle kaistalle.

Olikohan joku pyytänyt PJ4W taajuudelle, oli vähän skedin makua, tuossa only scandinavia ja kohtuullisen nopea poistuminen. Myöhemmin asema taas palasi bandille ja kaikki kelpasi, etenkin PA-asemat. Ehkä tämä PJ4 oli uusia tällä bandilla koska monta OH-maraton listan kärkiasema oli siellä läpi menneiden joukossa.

Myös PJ4LS on liittynyt 12 m tarjoajiin taajuudella 24895

Clusteri tiedon mukaan PJ2T pitäisi tulla uusi miehitys ja aktiviteettia viikonlopulla.

Space Weather Radio: News and information about sunspots, solar flares and meteor showers

Linkit

Verokarhu putkimiehenä ja kotitöissä - Suomen Laki
Ota ryhmääsi narsisti - se edistää ideointia - Tekniikka&Talous

Pertin päiväkirja



keskiviikko 20. lokakuuta 2010

10 m avautumista ja yö keliä odotellen

Alkaa suurin innostus  PJ tarjonnasta hiipua, nyt keskiviikko aamulla enää PJ6A ja PJ7E näkyy vain vihjeissä, ja minunkin lokissa heillä on selvästi eniten merkintöjä.

Yllättäen 80 m cw:lle ilmestyi myös PJ4D ja kysyntää oli yli aseman suorituskyvyn, kaksi tai kolme kertaa piti  arpoa muutaman kirjaimen ryhmä jostain kutsusta, mutta jatkoa ei tullut. vaan taas arvottiin uusi kirjain ryhmä. Kun sekään ei onnistunut, oli pelkän cq vuoro.

160 m en ole edes kuunnellut, johtuen asemani suorituskyvystä. 80 m vain yksi merkintä, myös 30 m on ollut kovin hiljaista vain PJ6A ja PJ7E merkinnät. 10 m avautumista olen kovasti odotellut, ajoittain 12m asemat tulleet todella hyvin. Aktiviteettiä siellä kyllä on ollut, pohjoisen kautta mahdollisesti olevaa yökeliä en tosin ole kuunnellut.

Ensin pitäisi olla suora kelipiikki, siinä vähän ennen auringonlaskua. Olisi myös pohjoisen periaatteessa kelit mahdollisia, etenkin jos siellä PJ olisi suunta - antenneita käytössä ja linukat. Tämä olettamus perustuu ajatuksen että PJ käännetään ne suunta-antennit pohjoiseen kun ajetaan jenkkilää ja siitä signaalit tulisi myös tänne, jos olosuhteet ovat etenemiselle otolliset, ei auroraa ja sopivasti pilkkuja.

Näin on toimittu pilkkumaksimien aikana, jopa Pacifikkia on workittua täältä jenkki pileupin seassa  yöllä 15 m ja 10 m bandeilla, muuta ei bandilla silloin ole kuulunutkaan.
Jopa täällä etelässä, pohjoisen asemille se joka öistä herkkua. Sen huomaa kun kuuntelee OH8X kisa workintaa nykyisin, vaikka 20 m bandilla. Toivotaan että bandit laajenee myös 15 ja 10 m yökeleille – lisää vain pilkkuja.

Pertin päiväkirja

tiistai 19. lokakuuta 2010

Lumi tuli ja meni



Kun omaa uusien PJ saalista katson niin, yllätys yllätys PJ2 siellä loistaa poissaololistan kärjessä ja  kaksi merkintää oli PJ2T toimesta 40 m ja 20 m cw:llä. Kärjessä on selvästi PJ7E yhdeksällä, PJ6A  seitsemällä merkinnällä.

Tiistaina oli taas illansuussa keliä 12 m PJ suuntaan, 10 m se ei vieläkään jaksanut nousta, ainakaan täällä.

PJ suunnan netti lokia:

http://www.bonaire2010.com/ PJ4B, PJ4D ja PJ4W

Linkit

Tulevaisuudessa energiaa saattavat tuottaa tuulessa huojuvat tangot - Tekniikka & Talous - Energia-lehti - Tekniikka&Talous
Etänä enemmän - Talouselämä

Pertin päiväkirja

Auringon pilkkuja on taas ja kohtalaisen runsaasti

                                             kuvan lähetti: Pierre ZS8M

Sable Island, CY0, on tulossa torstaina 21.10.2010 klo 21.00  utc ääneen viikoksi

 VK4LDX/P iota  OC-172 oli hyvä kelipiikki 21260, maanantaina aamulla 0630 utc eikä mitään tunkua ollut. Japanilaisten sekaan mahtui hyvin, nopea qsb vaivasi keliä, muutaman toiston se vaati.

Tiistaina jo A-indeksi taas pudonnut ja maanantai illaksi ennustamani huono keli PJ suuntaan näytti jäävän nousevien pilkkujen jalkoihin, hyvä niin. Keliä oli jopa 12 m hyvin PJ suuntaan vahinko ettei kaikki PJ retkeläiset sitä osannut käyttää hyväksi, meitä ajatellen olemalla sillä bandilla silloin. Paras kelipiikki näyttää sinne sattuvan 12 m täältä noin tuntia ennen paikallista auringonlaskua ja menee nopeasti poikki yleensä siinä tarkalleen auringon laskun aikana.

Tarkemman oman qth  paikkasi oman auringon laskun saat komennolla, sh/sun omakutsu, jos olet dx-clusterille perustietoihisi laittanut oman lokaattorin. Nyt OH2J antaakin myös komennolla sh/sun oh, piireittäin nousu- ja laskuajat – hienoa.

Näyttää vahvasti että pienestä A-indeksin noususta ei ole hf-kelin tappajaksi jos pilkkuja on runsaasti. Etenkään jos vasta-asemat ei ole pohjoisnavan tai aurora vyöhykkeen takana. Näin sitä omaa muistia pitää virkistää edellisestä pilkku maksimista. Tosin silloin ei ollut näin hyvin aikaa hf- keliä ja indeksiä seurailla.

DX-clusteri oli edellisenä pilkkumaksimina jo täälläkin, vihjeet kulki runkoverkon kautta, mitään kansainvälistä kisaa se ei yleensä kestänyt pystyssä. Silloin keskusteltiin tarvitaanko täällä vihjeitä, toiselta puolelta palloa, asemista joita ei juuri sillä hetkellä täällä kuulu.

Pertin päiväkirja



maanantai 18. lokakuuta 2010

Tulihan se eka 80 m PJ cw:llä

Viikonloppu meni muissa puuhissa ja  aina illansuussa pääsin bandia kuuntelemaan, PJ vihjeitä pukkasi, kyseiset bandit oli jo täällä kiinni. Pilkkuja oli jo reilusti, mutta A-indeksi oli taas noussut  12, näkyy se purevan PJ keleihinkin 10, 12 ja 15 m bandeilla.

ZS8M oli myös ollut 12m ssb:llä, en tiedä oliko keliä tänne vähän epäilyttää, oli niin ajankohta kaukana paikallisesta auringonlaskusta, jota yleensä edeltää kelipiikki.

Maanantaina aamusta aurinko minulle hymyili sain ekan 80m PJ cw:llä, välillä olin jo vaipunut 80 dipolin osalta jo synkyyteen. Pitääkö käydä mastossa ja vaihtaa koksin päät harusdipolissa, nyt alkoi jo pileuppiin vain mahtua dipolilla ja AL-1500 linukalla. Kyllä tuon PJ6A signaali on ollut siellä bandilla ihan omaa luokkaa, ei edes PJ2T signaali voi siihen verrata. Vaikka A-indeksi oli jo noussut 16, illan kelit PJ suuntaan voi olla huonot 15, 12 ja 10 m bandeilla, ellei indeksi putoa reilusti alle 10.

Sain palautetta ettei minun kuulemiset olleet olenkaan kuultavissa siellä ja siellä. Tämä on sitä dx-workkijan arkipäivää, vaikka olisi ihan saman suorituskyvyn antennit ja niiden korkeudet, kelit nousee ja laskee eriaikoina eripaikoissa suomessakin. Ja toisinaan sitä asemaa siten kuule olenkaan, mihinkään aikaan. Ja sitkeä odotus saatetaan palkita tulevina päivinä, pitää vain olla kuulolla ja yrittää uudelleen.

Tässä yksi tosikertomus kelien eroista:

Uusia maita dxcc listalla ovat, tässä tiukka peruspaketti.

Curacao; PJ2
Sint Maarten;PJ7
Saba & St Eustatius; PJ6 ja PJ5
Bonaire ; PJ4

Yhteydet hyväksytään 10.10.2010 klo 0400 UTC alkaen.

Monet nykyisistä peditoista päättyvät 20 tai 22.10.2010, uusia retkeläisiä on saarille menossa. Uskon että CQ WW SSB  ja CW:llä on kaikilta saarilta aktiviteettia.

CQ World Wide DX Contest - Official Home Page
   
Pertin päiväkirja



lauantai 16. lokakuuta 2010

Perjantaina oli täällä kaakonkulmalla 12 m avaus PJ suuntaan

Kyllä Karibialta tänne on 30 m bandin kelit hankalat, ei ole ikkuna pitkään auki. Aamupäivisin on vähän raollaan ja asematkin aika nihkeesti sillä  bandilla, juuri niihin aikoihin kun keliä tänne olisi. 

Tuolla PJ2T isolla kontesti asemalla on selvä miehityksen puute. Eivät saa asemaa 24 h vuorokaudessa ääneen, ja äänessä oloaika aika jakautuu aina jenkkilän kanssa. Ja kokemuksesta voin sanoa, ettei sinne jenkkilän väliin helpolla täältä pääse, vaikka ei mitään ”only na” ole käytössä, niin on tiukat filsut operaattorien korvienvälissä

Perjantaina illansuussa, vähän ennen paikallista auringon laskua, oli hyvä tähän mennessä paras, jossa olen ollut mukana avaus 12 m,  PJ suuntaan. PJ5/K1XM cw:llä ja PJ4W, PJ6A oli  täältä kaakonkulmalta  OHsta workittavissa ssb:llä. Jouduin lähtemään saunaan, joten tarkempi kuuntelu jäi tekemättä, mutta yllättävän hiljaiselta bandi vaikutti tarkalleen auringonlaskun aikaan. Kannatti vähän saunaan lähtöä lykätä.

Linkki

Juuri löydetty Maan kaltainen planeetta ei ehkä ole olemassa: "Signaali voi olla yhtä hyvin kohinaa" - Tekniikka&Talous

Pertin päiväkirja

perjantai 15. lokakuuta 2010

Ei tehnyt mieli kääntä mastoa sivuttain tuuleen


CCF postituslistalta kopsattu PJ2/OH1VR viestistä:

Perustava havainto - ei varmasti kovinkaan uusi kokeneimmille - oli, että Euroopan eläintarha on juuri sitä mitä sanat kertovat.
Kusovauhti putosi 60-70 %:n tasolle Eurooppaa workittaessa äijien ja ämmien huutaessa tai piipittäessä kutsujaan koko ajan. Jenkki- pile upeissa oli lähes sivistynyt fiilis.
Kuulemiin ZL7VR:nä marraskuun viimeisellä viikolla!
Kusosi voit tarkistaa osoitteesta: www.oh1vr.net
 
Perjantaina aikaisin aamusta oli kuulolla 7071.5 ja siellä se puuttuva PJ2T oli 40 m ssb tarjolla samoin KG4EM Guantamo Bay joka puuttui vielä 40m ssb. Ei vaan ollut haluja kääntää mastoa sinne suuntaan. On sen verran pitkissä puomeissa nuo monobanderit, joten saavat vielä sojottaa puuskaisen tuulen suuntaan tällä kertaa pohjoiseen, johon olin ne PJ suunnasta kääntänyt.

Mitään vaurioita ei ole antenneihin tullut vuosien saatossa tullut, nyt asun maston juurella yritän valita kovien tuulien ajaksi, sopivan suunnan ettei tulisikaan vaurioita. Talvi ja lumi tai huurrekuorma, ovat mielestäni ne suurimmat uhkat ja samaan aikaan kova ja/tai puuskittainen tuuli, ovat suurimmat uhkat.

Silloinkin kun en vielä täällä vakituisesti asunut, mutta masto oli pystyssä pyrin ennakoimaan tulevien päivien tuulensuunnat, etenkin jos oli luvassa kovia tuulia.
Ukkosrintamissa oli joskus kovia tuulenpuuskia ja niiden suuntia, oli vaikeampi arvioida.
Tosin usein ukkoset nousi tänne etelästä ja puuskien suuntakin oli sama.

V73QQ on ollut äänessä Enewetak Atoll OC-087 ja tulee uudelleen 20-
21 päivä lokakuuta  samasta paikasta uudelleen ääneen.
 
V73RRC / V73QQ – Ujelang Atoll (OC-278) - V73 IOTApedition News
http://www.oc-278.ucoz.com/
 
OC-172,  Craig, kutsulla VK4LDX/p,  Fitzroy Island
on 40m, 20m ja 15m  on 16 – 22 päivä äänessä

Pertin päiväkirja