Oma blogiluettelo

tiistai 2. elokuuta 2016

AATON MUKANA MAAILMALLA, OSA 54 VENETSIA


Pyhän Markuksen tori ja Huokausten silta ovat turistien suosiossa.

Italiassa, Adrian meren pohjukassa, sijaitseva Venetsia vajoaa hitaasti, sillä kaupunki on rakennettu miljoonien lehtikuusipaalujen varaan. Toinen merkittävä haitta kaupungissa on katujen tulviminen korkean nousuveden aikaan, joten matkalaukkuun on syytä pakata myös kevyet kumisaappaat (loka-huhtikuu). Viime vuosikymmenien aikana on paikallinen väestö muuttanut suurin joukoin pois mantereella sijaitseviin Mestren ja Margheran esikapunkeihin. Venetsia (415 km2) on jaettu kuuteen alueeseen, jotka sijaitsevat 118 saarella ja nämä on rakennettu aivan käyteen. Maisemaa hallitsee 150 kanaalia, joissa on tiettävästi 354 siltaa. Tunnetuimmat sillat ovat Ponte di Rialto, joka on 48 m pitkä, 22 m leveä ja aukon korkeus on 7,5 m. Kivirakenteinen silta lepää 6000 puupilarin päällä. Se löytyy San Polon ja San Marcon kaupunginosien välistä.

Venetsian pääväylä on Canal Grnde ( 4 km), jonka varrella on vieri vieressä palatseja, joiden julkisivut katsovat kanaaliin päin. Näin ollen kävelykatujen puolelta katsottuna ne ovat huomattavasti vaatimattomampia.

Toiselle tunnetulle Ponte di Sospiri´n eli Huokausten sillalle pääsee edellä mainitulta sillalta seuraamalla Calle dei Fabbria, kunnes katu päättyy lähelle Pyhän Markuksen toria. Torin reunalla sijaitsee Campanile eli kellotorni. Vastapäätä oleva viiden kupolin Basilica di San Marco on tutustumisen arvoinen. Huokausten sillalle kuljetaan Dogen palatsin kautta. sillan vieressä on vankila, jossa virui mm. kuuluisa Casanova.

Naistenmies

Venetsiasta on kotoisin monet kuuluisat taiteilijat ja muitakin merkkihenkilöitä. Yksi heistä on Giacomo Casanova, joka oli eläessään hyvin toimelias. Hän toimi mm. upseerina, kirjailijana, vakoojana, viulistina, diplomaattina, kirjastohoitajana sekä silkkitehtaan omistajana. Hän haavoittui pistooli kaksintaistelussa kreivi Branickiä vastaan, syynä oli ihastuminen samaan näyttelijättäreen. Hänen lukemattomista naisseikkailuistansa johtuen hän sai maineen naistenmiehenä. Hän valloitti nunnia, kurtisaaneja sekä aatelisnaisia ( lähde wikipedia).

Sota puluja vastaan

Vierailin ensi kertaa Venetsiassa vuonna 1989 ja ihmettelin Pyhän Markuksen aukiolla suunnattoman suurta pulujen määrää, jotka ovat olleet siellä jo vuosisatojen ajan. Outoa asiassa oli mielestäni se, että niitä syötettiin jopa valtion toimesta. Oli selvää, että ne lisääntyivät runsaasti ja siitä koitui aukion siivoojille paljon lisätyötä. Myös pulujen ulosteet vaurioittivat rakennuksia. Kun pulujen määrä nousi jopa 200 000 , ryhdyttiin rajoittamaan niiden lisääntymistä ruokaan sekoitetulla ehkäisyhormonilla. Jo vuosien ajan on poliisi sakottanut puluja syöttäviä turisteja ja paikallisia asukkaita.

Venetsiassa liikkuminen

Venetsiassa ei käytetä tavanomaisia maatakseja, vaan kulkuvälineinä toimivat vesitaksit, -bussit ja gondolit. Viimeksi mainittu on 10 metsiä pitkä, yhdellä airolla ohjattava vene kiireettömään huvimatkailuun. On huomioitava, ettei hintaan kuulu airomiehen musisointi, vaan siitä pitää maksaa erikseen.
Venetsiassa oikeaa osoitetta etsittäessä on muistettava, ettei talojen numerot ole peräkkäisiä, eivätkä yhteydessä katuun, vaan kaupunginosaan.
Risteilyaluksen lipuessa pitkin Della Giudecca -kanaalissa, katselimme laivan yläkannelta lintu perspektiivistä upeita palatseja ja kirkkoja, jotka reunustivat molemmin puolin poistumisväylää. Sitä kokemusta emme koskaan unohda niin ainutkertainen se oli.

Kotimaan matkailua

Kesäkuun 2016 kaksi ensimmäistä viikkoa vierähti risteilyllä Venetsia-Kreikan saaret-Turkin Kusadasi, jossa mattojen myyjät tarjosivat tuotteitansa selvällä suomen kielellä
Heinäkuussa teimme elämämme halvimman kotimaan matkan OnniBus – yhtiön linja-autolla Vaasa-Mikkeli-Vaasa ( n. 800 km). Matkalipun hinta toimistokuluineen oli 3 €. Hotelliksi valikoitui S-hotelli Vaakuna edullisella tarjouksella. Yövyimme 3 yötä ja kustannukset olivat yhteensä 126€ aamiaisineen eli yksi vrk maksoi 21€/hlö. Tutustuimme Mikkeliin kaupunkijunalla, 45 min. maksoi 4€/hlö. TV:n huutokauppakeisarin sanoin ”lopputulokseen täytyy olla tyytyväinen”.

Mikkelissä vierailin myös OH4AC- kerhoasemalla, jonne lähetän suuret kiitokset ystävällisestä vastaanotosta ja tarjoilusta. Kerho on sama, jossa suoritin radioamatööri kokelasluokan 55 vuotta sitten.


on kuukausittain vaihtuva poliisiaiheinen valokuva ( virka-asu, kalusto, poliisitalo yms). Samalta sivulta löytyy lähes kaikki kirjoittamani jutut maittain, joita klikkaamalla pääsee Pertin päiväkirjaan.




Venetsian pääväylä Canal Grande on hyvin vilkkaasa käytössä. Tavarakuljetusen lisäksi myös paikalliset vesibussit liikennöivät tiettyjä reittejä eri kohteisiin.





Laivaristeilylle lähdettäessä kannattaa mennä laivan yläkansille, sillä nähtävää on runsaasti laivan molemmin puolin.


 Ovikello ja postilaatikko.


Venetsia on erittäin sokkeloinen kaupunki, joten en suosittele käyttämään ylläolevan kuvan kaltaisia kujia, sillä monet päättyvät umpikujaan.

Venetsian kartta. Vasemmassa reunassa on laiturit, joista risteilyalukset lähtevät kierroksilleen.


Tänä kesänä (2016) tuli meille täyteen 365 yötä risteilylaivoilla, ja jotka ovat käyneet seitsemän mantereen alueella.

https://www.expedia.fi/Dogen-Palatsi-Venetsia.d503182.nahtavyydet?rfrr=TG.Destinations.POI.Explore.1.1

Teksti ja kuvat, Aatto oh6pn@sral.fi , IPA-Botnia


73, Pertti OH5TQ
oh5tq@sral.fi

Ei kommentteja: