Oma blogiluettelo

keskiviikko 5. maaliskuuta 2014

AATON MUKANA MAAILMALLA​, OSA 25 EQUADOR


 Alkuperäiset Panamahatut valmistetaan Mantan naapurikaupungissa Montecristissä

Marraskuussa 2013 tapahtuneen 31 vrk pituisen risteilymme yksi mielenkiintoisimmista kohteista oli vierailu Ecuadorin Manta- nimisessä rantakaupungissa. Kaupunki sijaitsee toistasataa kilometriä etelään päiväntasaajasta, joten se tarjoaa miellyttävan lämpötilan ympäri vuoden. Turistit ovatkin paikan jo löytäneet, sillä siitä on todisteena kaupungissa olevat lukuisat hotellit, jotka pystyvät tarjoamaan yli 5000 petipaikkaa. Uimarantoja on lähistöllä lukuisia. Ensimmäinen on jo heti satamalaiturin oikealla puolella oleva " Playa El Murcielago ", joka todella on puoleensa vetävä houkutus.
Kaupungista kertova esite sen kertoo iskulauseella: " Manta, the best partner for the world ".( http://wikitravel.org/en/Manta )
 
Mantan naapurikaupunki  Montecristi on puolestaan tunnettu alkuperäisistä Panama- hatuistaan, jotka nimestä huolimatta valmistetaan siellä, eikä Panamassa. ( https://www.brentblack.com/
 
Tapahtui risteilyaluksella.
 
Risteilyn kanssamatkustajat koostuivat seniori-ikäisistä, tunnelma muistutti palvelutalon toimintaa.
Seurasimme iltaisin teatteriesityksiä ja eräänä iltana viereemme istahti tyylikkäästi pukeutunut vanhempi rouvashenkilö, joka kertoi poikansa täyttävän tänään 75 vuotta. Ihmettelimme pojan ikää ja hämmästykseksemme hän kertoi olevansa 99 vuotias, siitä vedimme johtopäätöksen, että meillä on vielä lukuisia vuosia aikaa matkustella.
 
Muistikuvia Equadorista.
 
Jokunen vuosi sitten vierailin tässä valtiossa ja siitä matkasta mieleeni on jäänyt muutamia yksityiskohtia.
Otavala- nimisessä kaupungissa sain ajatuksen pistäytyä paikallisella torilla kokeilemassa kuinka onnistuisi kaupanteko vaihto periaalleella. Minulla on aina  kaukomailla mukana kuivamustekyniä, joita jakelen hotellin henkilökunnalle, lapsille jne. Nyt tarkoitus oli vaihtaa yksi kynä banaaneihin. Menin torimyyjän tiskin eteen ja näytin hänelle kynääni ja osoitin banaani röykkiötä ja kysyin sopisiko vaihto. Hän nyökkäsi ja alkoi lapata kyseisiä hedelmiä isoon muovipussiin. Pussista tuli niin painava, että se alkoi kannettaessa repeilemään, joten aloin kadulla jakamaan sisältöä halukkaille.
 
Ohjelmaan oli merkitty tutustuminen Cotopaxi- tulivuoreen. ( toiseksi korkein vuori Equadorissa ). Ennen siirtymistä sinne oppaamme sanoi suoraan, että jokainen joka tuntee vähäistäkin tuntemusta olevansa kipeä, tulee jäädä pois matkalta. Kato oli puolet ryhmästämme.
Cotopaxin kansallispuisto on yksi maan suosituimmista käyntikohteista. Sen pinta-ala on 34 tuhatta hehtaaria. Vuoren lumipeitteinen huippu kohoaa lähes kuuden kilometrin korkeuteen. Ennen serpentiinin tavoin nousevaa kapeaa ja erittäin pölyävää tietä saavuimme 3800 metrin korkeudessa olevalle tasangolle, jossa liikkui villihevosia omissa laumoissaan,  siroja kauriita, cara-cara lintuja sekä bongasimme mielenkiintoisia kasveja, kuten hopeanväristä jäniksenkorvaa ja paramo ruokotupsuja.
Noustuamme vaivaloisesti pitkällä bussilla 4500 metrin korkeuteen testasimme liikuntakykymme ohuessa ilmanalassa. Muutamat matkatoverimme halusivat vielä jatkaa kipuamista jalkaisin 300 metriä.
 
Pääkaupunki Quito ei ole auringonoton suhteen oikea valinta, sillä iltapäivälläkin oli varjossa vain alle 20 C. Kuullostaa uskomattomalta, mutta on muistettava kaupungin sijainti 2800 metrin korkeudessa.
 
Yllätys lentokentällä.
 
Kotiinlähtöaamuna ollessamme lentokentän lähtöportilla, kuulutettiin lennon peruuntumisesta. Henkilökohtaisesti en suinkaan pahastunut matkan viivästymistä, sillä lentoyhtiö tarjosi majoituksen viiden tähden hotellissa täysihoitoineen ja kuljetuksineen. Lisäksi yhtiö antoi erilaisia lahjakuponkeja myöhempää käyttöä varten. Seuraavana aamuna uusi yritys. Koneen kiihdyttäessä vauhtiaan tuli yllättäen äkkijarrutus ja paluu asematasolle. Hetken päästä oli uusi yritys, joka onnistui.
 
 
Kala-aiheinen patsas Manta Keskuspuistossa 
 
 Katunäkymä Malecon de Mantalla  
 
  Kalastusalusten yöllinen vierailu merellä on onnistunut


  Manta on lukuisten uimarantojen kaupunki 


 Näkymä Mantan keskustassa
Teksti ja kuvat
 
Aatto, oh6pn@sral, IPA- Botnia
 
 
73, Pertti OH5TQ
 

Ei kommentteja: