Oma blogiluettelo

torstai 2. tammikuuta 2014

AATON MUKANA MAAILMALLA​, OSA 23 MEKSIKO


Santa Crus Huatulko on täydellinen luonnonsatama. Alueella on yli 30 uimarantaa. Kuvassa laivamme ms Statendam.

Vuoden 2013 marraskuussa tarkoitukseni oli osallistua valmismatkalle Kauko-Itään, mutta matkalle lähtijöitä ei ilmaantunut riittävästi. Tieto matkan peruuntumisesta tuli onneksi jo syyskuussa, joten varasuunnitelma marraskuulle käynnistyi, kohteena Väli- ja Etelä Amerikka. Tällä kertaa valitsin hyvän reitin johdosta Holland America Linen.
Vietimme ms Statendam-nimisessä aluksessa ( pit. 219 metriä, huippunopeus 38.2 km/h ja matkustajapaikkoja 1260 ) 31 päivää muinaisen Inka- kulttuurin maisemissa. Matkalla vierailimme yhdessätoista kohteessa, joista viisi oli Meksikon eri osavaltioissa. Muut kohteet olivat Panamassa, Perussa, Ecuadorissa, Costa Ricassa, Nicaraguassa ja Guatemalassa.
 
Muistoja Meksikosta.
 
Minulle on vuosikymmenien aikana kertynyt miellyttäviä, mutta myös pahoin mieltäni järkyttänyt tapahtuma. Lokakuun 28 päivä 2007 iltapäivällä nousimme Mexicon kansainvälisellä lentokentällä AeroMexicon- koneesen ( lento AM419), jonka kohde oli Villahermosa Chiapasin osavaltiossa.
Pimeyden jo vallitessa lentoemäntä kuulutti valmistautumisesta laskuun. Kone heittelehti jonkun verran, kuten monesti ennenkin vuoristo-olosuhteissa. Olimme jo melko matalalla, koska näin ikkunasta katuvaloja. Yhtäkkiä lentäjä lisäsi kaasua. Saiko hän lennnonjohdosta määräyksen keskeyttää laskeutumisen? Näin oli todennäköisesti tapahtunut, sillä kone oli pian vaakalennossa, josta lähes välittömästi nousuun. Sen jälkeen, aivan odottamatta, sattui kohdalle alaspäin kulkeva ilmavirtaus, joka aikaansai koneemme nopean putoamisen. Kansankielellä sanottuna olimme ilmakuopassa. Menimme siis peräedellä koti maata. Koneessa vallitsi paniikki. Suuri osa matkustajista reakoi tilanteeseen kirkumalla. Luulen, että monilla muillakin vilahti elämänsä filmi muutamassa sekunnissa, ja uskoin että se oli nyt tässä. Mitä sitten tapahtui? Minulla on tässä kohtaa muistissani aukko. Seuraava muistikuva on kun kiersimme melkoisen kauan laajaa ympyrää ennen laskeutumista.
Seuraavana päivänä näin paikallislehdestä etusivulta kuvia tuhoutuneista taloista. Alueella oli raivonnut voimakas vesisade mutavyötyineen.
 
Surmansukeltaja Acapulcossa.
 
Hotelli La Perlan pääoven eteen ajoi taxi toisensa jälkeen, tuoden filmitähtiä, yritysjohtajia ja muita silmää tekeviä kansalaisia. He kaikki olivat kuulleet puhuttavan maailman kahdeksannesta ihmeestä: Surmansukeltajasta. Jyrkkärinteinen kallio La Quebrada kohosi neljänkymmenen metrin korkeuteen merenpinnasta. Yleisöä varten oli rakennettu tasanne vastapäätä olevalle kalliolle. Näiden väliin jäi ainoastaan viitisen metriä leveä poukama. Tässä aidot kulissit rohkealle sukellus esitykselle.
Suuret tasapäiset mainingit vyöryivät lyhyin väliajoin tähän kapeaan poukamaan. Katseet oli kohdistettu ylös kallionkielekkeelle. Punaisiin uimahousuihin pukeutunut nuorukainen tervehtii katsojia.Hän astui muutaman askeleen taaksepäin ja polvistui pyhän madonnan kuvan eteen rukoillen vaarallisen sukelluksen onnistumista. Hetken kuluttua hän nousi ja siirtyi tiettyyn kohtaan, räjähtävä ponnistus ja liito ilmassa kohden vyöryävää aaltoa, joka mahdollisti onnistuneen hypyn matalassa poukamassa.
Kuului ihastuneita huudahduksia ja raikuvia taputuksia.
 
Tutustuminen Puerto Vallartaan.
 
Risteilymme upeimmaksi kohteeksi osottautui Meksikossa sijaitseva Puerto Vallartan merenranta kaupungin. Vuonna 2003 Conde Nast Magazine valitsi kaupungin maailman ystävällisemmäksi kaupungiksi. Samoin amerikkalaiset eläkeläiset äänestivät kohteen parhaaksi paikaksi elää. Laivamme parkkeerasi Banderas Bayn laituriin, jonka sijainti oli erinomainen aivan pääkadun edessä.
Lähdimme kimppataksilla vanhaan kaupunkiin, jossa sijaitsi mm markkinatori, joka olikin erikoisen värikäs tauluineen sekä koruesine pöytineen. Rannan puoleista kävelykatua piristää toistakymmentä metallista valettua patsasta.  Paluumatka laivalle oli tulomatkaa mielenkiintoisempi, sillä se tapahtui paikallisella bussilla. Matkan hinnat olivat: taxilla kolme usd/henkilö ja bussilla 0.50 usd. Katso osoitteesta www.visitpuertovallarta.com lisää tietoa.
 
Tapahtui laivalla.
 
Matkamme ikävin osuus oli ennen saapumistamme Meksikon Colimanin osavaltioon. Kapteeni varoitti jo edellisenä päivänä tulevasta myrskystä. Eikä turhaan, sillä seuraavana päivänä oli myräkkä merellä peräti 60 solmua eli n.30 metriä/s. Tälläisen kovan myrskyn aikana ei päästetä matkustajia kävelemään ulkokansille. Myös uima-allas oli luonnollisesti suljettu, sillä se oli kuin " hornan kattila ". Päivä (28.11.13) sattui olemaan " Thanksgiving" eli Kiitospäivä.
Laivan teatterissa esiintyi mm taikuri


Yleiskuva Manzanillosta
Manzanillo on viehättävä meren äärellä oleva kaupunki
 


 Puerto Vallartan kävelykadulla on runsaasti esillä taidokkaasti tehtyjä patsaita.
 
 
Tortilla leipomo Manzanillossa.


Cabo San Lucasin kulttuurikeskus on näyttävä kokonaisuus.
 
 Puerto Vallartan kävelykatu.
 

 Huatulkon kirkko on värikäs. Kuvassa kirjoittajan xyl Pirkko-Liisa sekä taksinkuljettajamme.
 

 Paikallisen oluen hinnat ja koot olivat hyvin esillä. Hinnat ovat Meksikon pesoina. Yksi usd on 13 pesoa.


Tanssipari mantereelta kävi laivassamme esittämässä meksikkolaisia tansseja.
 
 HYVÄÄ UUTTA VUOTTA KAIKILLE LUKIJOILLENI.
 
Teksti ja kuvat
Aatto, IPA-Botnia,
oh6pn@sral.fi
 
 
 73, Pertti OH5TQ
oh5tq@sral.fi
 

Ei kommentteja: