Oma blogiluettelo

torstai 13. kesäkuuta 2013

AATON MUKANA MAAILMALLA​, OSA 18 JAPANI


Atomipommin räjähdyspaikan keskus. Tällä päivämäärällä ja kellonajalla se tapahtui.

Pohjois-Korea uhkasi sodalla naapurimaataan sekä lisäksi kertoi suorittavansa 15.4 kielletyn ohjuskokeen. Olimme edellisenä päivänä jättäneet taaksemme Taiwanin kauniin saarivaltion. Laivalla olimme jo nähneet tv:stä YK:n pääsihteerin Ban Ki-moon esittämän englannin ja korean kielisen vetoomuksen P-K johtajalle. Mahdollista vastausta emme kuitenkaan nähneet. Matka jatkui Japaniin, Nagasakiin.
 
Atomipommin pudotus.
09.08.1945 Nagasakin kauhea kohtalo levisi koko maailman tietoon. Vain kolme päivää aikaisemmin tapahtui vastaava pommitus Hiroshimassa.
Nagasakin taivalle ilmestyi Yhdysvaltain ilmavoimien B-29 pommikone Bockscar, jolla oli mukana 4.5 tonnia painava atomipommi, lempinimeltään Fatman. Koneen ollessa 8 km korkeudessa, pudotetiin pommi, joka räjähti 450 metrin korkeudessa maanpinnasta. Syntyi hirvittävä usean tuhannen asteen kuumuus,  joka tuhosi puolet Nagasakin kaupungista ja aiheutti noin 74.000 ihmisen kuoleman sekä vammautti noin 75.000 asukasta.
 
Kävimme tutustumassa järkyttävän tapahtuman yksityiskohtiin atomipommimuseossa. Esillä oli runsaasti valokuvia sekä erilaista materiaalia kuumuudessa palaneiden vaatteita, sulaneista metalleista ja laseista.
 
Toinen tärkeä nähtävyys oli Rauhan Puisto, joka rakennettiin 1955 ja sinne on sijoitettu lukuisia eri valtioiden lahjoittamia patsaita. Puiston Rauhan patsas kuvaa alastonta miestä, jonka oikea käsi osoittaa ylös pommin räjähdys suuntaa ja vasen osoittaa horisonttaalisesti, ilmaisten maailman rauhaa.
 
Tietoisku Sakesta.
 
Japani on tunnettu sake- juomastaan. Yleisimmin puhutaan Futsu-shu arkipäivä drinkistä ja taasen Tokutei mesho-shu on tarjolla erityistilanteissa. Hyvä on myös muistaa että Ginjo-shu ja Namazaka tarjoillaan kylmänä. Sitävastoin  Honjozo-shu Shunmai-shu tarjoillaan kuumana. Toinen suosittu rinkki on Umesku, tätä luumu konjakkia on valmistettu Japanissa jo yli 1000 vuotta.
Teetä juodaan paljon ja yksi suosituimmista on Sencha- vihreä tee.
 
Hintataso.
 
Verrattaessa Nagasakia ja Helsinkiä, niin saadakseen saman elintason, tulee Helsingissä ansaita 2500 euroa ja vastaavasti Nagasakissa 1700 euroa. Ero on 32 %. Yksittäisiä hintoja: Miesten hiusten leikkuu 12e, olut bubissa 2e, litra maitoa 2.50e, raitiovaunu kertalippu vajaan euron. Nämä tiedot poimin expatistan-sivuilta.
 
 http://www.at-nagasaki.jp/foreign/english/gallery/


 Atomipommin pudotus aiheutti hirvittävää tuhoa. Museossa esillä runsaasti asiaan liittyvää aineistoa.


Nykyaikainen ydinase näytteillä Nagasakin pommimuseossa
 
Nagasakin rakennustyyliä.
 
Rauhan patsas. Alastomalla miehellä on tietoisesti silmät suljettu.


Eri maiden lahjoittamia veistoksia on pystytetty Rauhan puistoon.


Kulkuneuvoja tarjolla hintaan 119.000 yeniä eli 927 euroa
 

Teksti ja kuvat Aatto, OH6PN
 IPA-Botnia
73, Pertti OH5TQ
 
 
 

Ei kommentteja: