Oma blogiluettelo

keskiviikko 6. helmikuuta 2013

AATON MUKANA MAAILMALLA, OSA 14 POHJOIS-KOREASSA




Suuren johtajan Kim Il Sungin pronssiin valettu patsas, korkeus 20 metriä, pystytettiin vuonna 1972.
 

AATON MUKANA MAAILMALLA, OSA 14 POHJOIS-KOREASSA

  
Junamatka
Siirtyminen Pekingistä Pyongyang´iin, 1371 km, tapahtui junalla 4.hengen makuuhyteissä, joten matkaan kuluneen 25 tunnin aikana oli hyvä tilaisuus katsella maisemia ja seurata ihmisten työntekoa pelloilla.

Junamatka jo itsessään oli mielenkiintoinen kokemus. Alkuillasta ilmeni tarvetta käydä junan Wc:ssä, mutta yllätyksekseni havaitsin junan henkilökunnan varastoineen huoneen täyteen omia hedelmiä ja muita tuliaisia kotiin vietäväksi. Myöhemmin illalla palatessamme ravintolavaunusta oman osastomme vaunuun totesimme vaunun oven olevan lukossa. Jouduimme odottamaan seuraavan aseman pydähdystä, jolloin vasta virkailija päästi meidät vaunuosastoomme. Aamulla vaunuosaston kaikki roska-astiat olivat täynnä ja virkailija tyhjensi ne mustaan jätesäkkiin, aukaisi ikkunan ja hupsis - sinne lensivät roskat radan penkalle. Ilmeisesti paikalliset asukkaat huolehtivat tarkemmast lajittelusta.

Saavuimme pääkaupunkiin iltahämärissä klo 21.00, rautatieasema oli lähes pilkkopimeä, joten jouduimme turvautumaan omiin tasku- ja otsalamppuihimme, joita oli kehotettu varaamaan mukaan matkalle.

Elämää kaupungissa

Kaksitorninen, 45 kerroksinen luksushotelimme Koryo sijaitsi vain 3 minuutin automatkan päässä rautatieasemalta, huoneeni sijaitsi 19. kerroksessa, josta avautui hulppeat näkymät kaupungin ylle.
Liikenne kaupungissa oli verkkaista, silloin tällöin henkilö- ja kuorma-autoja sekä pyöräilijöitä ajoi hotellimme ohi. Yksityisen auton erotti keltaisen rekisterikilven perusteella, valtion autoissa oli valkoiset ja armeijan autoissa mustat kilvet.
Poliisit työskentelivät kaduilla ympäri vuorokauden. Näin heidän pysäyttävän myös pyöräilijöitä, ilmeisesti tarkastettiin liikkumisen syy, sillä monesti heidät käännytettiin takaisin.
Kaupungissa oli liikennevalot, mutta ne eivät ilmeisesti olleet käytössä. Suurimmissa risteyksissä naispoliisit toimivat liikenteenohjaajina. Se oli kuin teatteriesitys: konstaapeli seisoi sotilaallisessa asennossa keskellä risteystä ja katsoi ensin oikealle, sitten eteen ja vasemmalle sekä uudelleen eteen. Mikäli ohjattavaa ei ollut, konstaapeli kääntyi 90 astetta vasemmalle ja teki samat manööverit. Koska katuvalaistus oli lähes olematon, pimeyden laskeutuessa poliisit pukivat yllensä vilkkuvat led-valoketjut. He työskentelivät tunnin jaksoissa.
Käyttäytymissääntöjä
Ensimmäisenä iltana opas ohjeisti meitä hotellissamme seuraavasti:
- Hotellista poistuminen ilman paikallista opasta oli ehdottomasti kielletty. Vain ulko-oven edustalla sai itsenäisesti "tunnustella" säätilaa.
- Valokuvaus oli tarkkaan määritelty; ne koskivat kuvauskohteita ja sitä, mihin suuntaan sai kuvata.
- Erityisesti Suuren Johtajan Kim Il Sungin patsaan kuvaamisessa tuli olla tarkkana, sillä kuvaan oli mahduttava koko patsas. Sama sääntö koski myös postimerkkejä, joissa oli johtajien kuva, postimerkit tuli liimata korttiin suoraan ja ehjänä, muutoin kortit mitätöitäisiin.
- Sotilaskohteiden ja tavallisten ihmisten kuvaus oli kielletty.
- Erikoista oli myös se, että paikallista rahaa emme käyttäneet lainkaan, vaan valuuttana toimi eurot, dollarit ja Kiinan raha.
- Kauniiksi lopuksi oli syytä osoittaa kunnioitusta ja ymmärtämystä vierailumaata kohtaan. Tärkeintä oli asiallinen käytös, esimerkiksi nauraminen väärässä paikassa tulkittaisiin kaikkein loukkaavimmaksi eleeksi. Erityisesti tämä seikka koski maan johtajia ja maan politiikkaa. Tämä määräys oli otettava huomioon koko ajan ja kaikkialla siellä, missä asuimme tai missä vierailimme.
Nähtävyyksiä pääkaupungissa
Vierailumme Pohjois-Koreassa kesti 4 vuorokautta. Nähtävyyksille liikuttiin aina linja-autolla. Bussissamme oli kaksi paikallista opasta, oppaiden päällikkö sekä autonkuljettaja ja videokuvaaja. Videokuvaaja taltioi matkan DVD-levylle, jonka saimme ostaa matkamme päätteeksi.
Vaikuttavin kokemukseni oli Arirang -massatapahtuma, jossa 150 000 katsojaa vetävällä stadionilla tuhannet viidestä kymmeneen vuoden ikäistä lasta esitti erilaisia voimistelu- ja akrobatiaesityksiä runsaan tunnin ajan. Kunkin esityksen osion päättyessa uudet esiintyjät vaihtuivat areenalle pimeässä noin 10 sekunnin aikana.
Huomionosoitus Suuren Johtajan Kim Il Sungin pronssipatsaalle jäi varmasti jokaisen mieleen. Opas tiukasti ohjeisti vaatetuksen ja käyttäytymisetiketin tarkkaa noudattamista koko tervehdyksen ajan. Marssimme parijonossa ryhdikkäästi patsaan eteen riviin. Ryhmänjohtajamme laski kukkatervehdyksen Johtajan jalkojen juureen ja me kumarsimme arvokkaasti ja yhtäaikaisesti patsaalle. Opas erityisesti tähdensi sitä, että kaikkien täytyy suorittaa kumarrus. Samanaikaisesti kansamme patsaalla oli myös parhaimpiinsa pukeutuneita maan kansalaisia.
Nähtävyyksiä maaseudulla
Kävimme maaseudulla tutustumassa Mt. Myohyang -vuorella olevaan kansainväliseen ystävyysnäytteluun. Vuorella sijaitsi kaksi näyttelytaloa. Suuremmassa talossa oli 200 huonetta, joihin oli asetettu näytteille yli 222 000 Kim Il Sungin saamaa lahjaa alkaen maljakoista aina autoihin ja junanvaunuihin asti. Pienemmässä talossa oli Kim Jong Il ´n saamat 50 000 lahjaa.
Tunnetuin matkakohteemme lienee kuitenkin Etelä- ja Pohjois-Korean välinen demilitarisoitu vyöhyke, jolla sijaitsee 5 rakennusta. Rakennuksista keskimmäisenä olevan talon keskellä kulkee valtakuntien raja, suorakaiteen muotoinen pitkä pöytä muodostaa rajan siten, että pöydän toinen puoli sijaitsee Etelä-Koreassa. Tulimme siis käyneeksi vierailulla myös naapurimaan puolella. Pääkaupungista on matkaa demilitarisoidulle vyöhykkeelle noin 150 km Nuorten Sankarien moottoritieksi nimettyä molempiin suuntiin nelikaistaista moottoritietä pitkin. Matkan aikana meidät pysäytettiin 4 kertaa henkilöllisyyksien tarkastamista varten. Koska maaseutu on hyvin vuoristoista, rajavyöhykkeelle matkatessamme ajoimme 22 tunnelin läpi. Moottoritien siisteydestä pidettiin hyvää huolta, tielle tippuneet lehdetkin lakaistiin ihmistyövoimin kasoihin, joita hävitettiin polttamalla moottoritien penkereellä.
Lopuksi
Pohjois-Korea on aiemmilla matkoillani näkemiini ja kokemiini elämyksiin verrattuna kiistattomasti kaikin puolin erilainen ja erityinen matkakohde. Vierailin maassa 2008, uuden johtajan, Kim Jong-Un myötä on jo saattanut maassa tapahtua muutoksia.
www.korea-dpr.com
www.pyongyang-metro.com/metrophotos.html

 
Liikennepoliisi odottaa ajoneuvoja
 
 
Tämä upea rakennus on People Study House
 

Demilitarisoidun alueen rakennuksia. Keskellä olevassa rakennuksessa on pitkä neuvottelupöytä, jonka keskeltä kulkee valtioiden raja.  Kuva otettu Pohjois-Korean puolelta.
 
 
Yleisnäkymä pääkaupungin autoliikenteen rauhallisuudesta.

Suihkulähde/patsaskokonaisuus on onnistunut luomus.

Postimerkissä, jossa kuvattuna Suuri Johtaja Kim Il Sung ja hänen poikansa Kim Jong Il, tuli kiinnittää postikorttiin huolellisesti. Merkin piti olla ehdottomasti ehjä ja suorassa.


Olutpullon etiketti.
 
Teksti  ja kuvat Aatto, oh6pn@sral.fi

73, Pertti OH5TQ
http://perttioh5tq.blogspot.com/
skype on  



Ei kommentteja: