Oma blogiluettelo

perjantai 11. tammikuuta 2013

AATON MUKANA MAAILMALLA​, OSA 13 ZIMBABWE (ent.Etelä Rhodesia)



   

Zimbabwen oma raha on menettänyt ostovoimansa. Tällä 20.000 000 000 miljardin dollarin rahalla ei kaupasta saa mitään.

  
Victorian putoukset.
 
Yksi upeimmista maailman luonnonilmiöistä, joka ei jätä yhtäkään matkailijaa kylmäksi.
Tutkimusmatkailija David Livingstone saapui putouksille ensi kertaa 157 vuotta sitten. Skottina hän halusi nimetä ne kuningatar Victorian mukaan. Paikalliset kutsuvat putouksia nimellä Mosi-Oa-Tunya eli Savu, joka jylisee.
Se eroaa Niagaran ja Iquasun putouksista siten, että vesimäärä putoaa 107 m alas rotkoon, josta valuu useamman kilometrin matkan rotkon pohjaa pitkin Karibajärveen.
 
Livingstone kuoli Sambian puolella 60 vuotiaana ja taru kertoo, että alkuasukkaat kuivattivat hänen ruumiinsa ja hautasivat vain hänen sydämensä puun juurelle, itse ruumis lähetettiin Englantiin. Livingstone oli paikallisten keskuudessa suosittu, koska vastusti tarmokkaasti orjakauppaa.
 
Paviaanit vaivana.
 
Majapaikaksemme oli valittu Rainbow Victoria  hotelli ( www.Victoria-Falls-rainbow-hotel.com ). Saavuttuamme hotelliin, oli hotellin sisäpihalla täysi hulina käynnissä. Paviaanilauma  kirkui  äänekkäästi  ja  hyppi pitkin hotellin  seiniä  parvekkeille tutkien innokkaasti mahdollisuutta päästä huoneisiin tutkimaan matkalaukkuja.
 
Ostoksilla.
 
Victoria Falls´n pienessä kaupungissa ostosten teko onnistui hyvin jalkaisin. Valitettavasti matkamuistojen myyjät olivat välittömästi iholla.
Zimbabwen oma valuutta on menettänyt arvonsa ja ostovälineenä käytetään naapurimaiden valuuttaa sekä Englannin puntaa että euroja. Katukauppiailta voit ostaa parilla USD itsellesi matkamuistoksi jopa 20 000 000 000 miljardin arvoisen setelirahan.
Suosittelen ostospaikaksi Curio-markettia eli markkina-aluetta, jossa on mahdollisuus tinkiä. Ravintolassa maksoi yksi olutpullo halvimmillaan 1 USD ja kaupassa sama pullo 90 senttiä.
 
Mitä jäi mieleen.
 
Maan köyhyys ja siitä johtuen paikalliset kerjäsivät turisteilta vaatteita ja tavaroita sekä pyysivät tuomaan heille hotellihuoneen pesuaineita.
Suomen ulkoministeriö luokittelee Zimbabwen epävakaaksi tai muuten riskialueeksi, tosin matkan aikana sitä ei huomannut. Kotiinpaluu tapahtui Sambian kautta.
 
Loppuvuoden matkustelua.
 
Joulukuussa 2012 keskellä Atlanttia, Finnairin lennolla AY05 kohotin maljan saavutettuani 1 milj. lentokilometrini vapaa-ajan-matkailun parissa 50 vuoden aikana. Tällä lennolla matkusti myös presidentti Ahtisaari, mutta lentokoneen etuosassa. Muistutan kaikkia, jotka matkustavat USA:n, heidän täytyy itse noutaa matkalaukkunsa ja kuljettaa ne jatkolentonsa matkalaukkujen kuljetushihnalle.
Risteilimme pari viikkoa Karibialla ja uutena valtiona sain Turks and Caicos saaren, olen nyt vieraillut yht. 26 Karibian saarella.
Paluulentomme oli 2 h myöhässä ja Finnair oli jo aikaisemmin perunut lentomme Vaasaan, joten olimme jumissa jouluaattona hiljaisella Hki-Vantaan lentoasemalla. Onneksi Finnair tuli apuun ja tarjosi meille hotelliyön ja upean joulupäivällisen sekä joulusaunan.
 
 
Muutoksia DXFC - taulukkoon.
 
DXFC-taulukossa tapahtui miellyttäviä muutoksia vuoden vaihteessa (www.dxfc.org). Lista kertoo hamsien käymistä radioamatöörimaista. Tony, OH1TD kiersi xyl  kanssa maailman ympäri. Useista mielenkiintoisista kohteista mainittakoon Pääsiäissaaret. Itse olen tyytyväinen muutaman pykälän nousuun ylöspäin.
 
 
http://goafrica.about.com/od/zambia/a/Victoriafalls.htm


 
Zimbabwen ja Sambian rajalla käy jatkuva pauhe, ainutlaatuinen Victorian putous on vaikuttava näky.



                  Rotkon yli menevä rautasilta rakennettiin 1904-05 brittien toimesta.



 Löytöretkeilijä David Livingstone oli ensimmäinen eurooppalainen joka näki putoukset vuonna 1855.


 
 Paviaanilauma valloitti pihapiirin ja yritti päästä parvekkeiden kautta huoneisiin.
 
 

 
 Zimbabwessa osataan veistää puuveistoksia. Tämä taideteos oli hotelimme uima-altaalla.
 

 
 Kirjoittaja Victoria Falls- kaupungin järjestys- ja rikospoliisien kanssa.

  
 Teksti ja kuvat Aatto, OH6PN     oh6pn@sral.fi


73, Pertti OH5TQ
http://perttioh5tq.blogspot.com/
pertti.oh5tq@gmail.com
oh5tq@sral.fi
http://tupala.mine.nu/oh5tq/
skype on

Ei kommentteja: