Oma blogiluettelo

torstai 28. kesäkuuta 2012

Aaton mukana maailmalla, osa 4 Vanuatulla

                                                            Verlan kesää

Vanuatu ( YJ )

Tiesitkö että:
Vanuatu on itsenäinen valtio jonka nimi oli ennen itsenäistymistä The New Hebrides. Kartalla valtio muodostaa Y-kirjaimen, saaria on yhteensä 83 joista 2/3 osaa on asuttuja. Pituutta saariketjulla on noin 800 km. Maan pääkaupunki on nimeltään Port Vila Efate- saarella.

Riippumatta " ikuiseksi maaksi" nimetystä valtiosta on elinajanodote miehillä 61 vuotta ( Suomi n.76 vuotta). Jossain äänestyksessä maa on valittu maailman onnellisemmaksi paikaksi asua.
Liikkuminen kaupungilla on hyvin edullista ja helppoa. Hyppää vain mini-busseihin, joissa rekisterikilvessä on punainen b-kirjain. Pian saat samaan suuntaan matkaavia seuraksesi.

Maassa puhutaan yli 120 eri kieltä. Pääkielet ovat Englanti, Ranska ja Bislama. Viimeksi mainitusta kielestä pari esimerkkiä: Tankyu tumas eli paljon kiitoksia ja yu blong wea? Mistä tulet?
Mikäli vuokraat auton, niin muista ehdottomasti väistää vasemmalta tulevia. Näin menetel-
lään, vaikka ajo tapahtuukin samoin kuin meilläkin.


Rahayksikkö on nimeltään VATU. Yksi Euro on noin 145 Vautua. Suomalainen ei tarvitse viisumia alle kuukauden oleskelua varten.https://www.google.com/search?q=rhapsody+of+the+seas&hl=en&client=ubuntu&hs=AWr&channel=fs&prmd=imvnsl&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=vezqT4ThB8LOhAeD1dnSBQ&ved=0CGgQsAQ&biw=994&bih=847

http://vanuatu.travel/travel-services/about-vanuatu.html
Kotimaan kierroksella.

Minulle on vuosikymmenien kuluessa esitetty lukuisia kysymyksia koskien matkailua. Tässä yksi. Miksi kierrät ulkomailla, vaikka Suomessakin on runsaasti nähtävää? Kysyjä on oikeassa.
Viimeiset 15 vuotta olemme xyl kanssa kierrelleet matkailu-autolla kotimaata pitkin ja poikin.


Olemme merkinneet kaikki ajetut tieosuudet samaan karttaan. Tällä kerralla oli uutuutena tie nr 409 L:ranta- Taipalsaari- Partakoski- Suomenniemi. Tämä tie tarjosi ikänsä Pohjanmaalla asuneelle xyl:lle melkoisen kokemuksen. Jyrkkiä mutkia ja vuoristorataa muistuttavia ylä- ja alamäkia oli riittämiin asti. Matkalla näimme mm. Kustaa III:n aikaisen Partakosken linnoituksen, joka oli yksi 3-vuotisen sodan taistelupaikoista. Matka onnistui täydellisesti myös hamsien tapaamisien suhteen. Miellyttävät nokkakusot niin Pertin, oh5tq kuin myös Jukan, oh4qj, Paavalin, oh4jul sekä Eeron, oh4jxz kanssa olivat antoisia hetkiä.
Kotimaan kierroksemme huipentui Mikkelin Kesäteatterin esitykseen Rikkaan rakkaus.


Vanuatun parlamenttirakennus. Kansanedustajia on yhteensä 52, valitaan neljäksi vuodeksi, yksikamarinen.



Naishenkilö möi matkamuistoja hymyn kera.


Nuoria vanutulaisia kyläpäällikön isännöimässä tilaisuudessa.



Värikkäitä nukkeja tarjolla kotiin viemisiksi.


Näkymä näköalapaikalta merelle.


Ranta-asutusta.


Kotimaan kierroksen kaunein auto vm/1952 oleva Mersu ilmestyi majoituspaikkaamme Mikkelissä. Auton ratissa oli Eero, OH4JXZ naisystävänsä Annen kanssa

Aatto, oh6pn  oh6pn@sral.fi


73, Pertti OH5TQ
http://perttioh5tq.blogspot.com/
omakutsu toimii
pertti.oh5tq@gmail.com
skype on
Kotisivut: http://tupala.mine.nu/oh5tq/

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

http://www.kuitukasikirja.fi/?p=1225

Lukekaa ihmeessä. Ja valtio vielä jakaa tukirahaa...ei kuulkaa toistu enää koskaan. alkaa vain olla kiire. eikä toistu enää koskaan. siis valokuitu!